Connect with us
gst past questions

Delsu Past Questions

GST111 Past Questions & Answers Chapter 2: Nigerian Peoples Culture and Pre-Colonial Firms

Chapter 2- Nigerian Peoples Culture And The Pre-Colonial Firms

  1. What is the geography of Nigeria?
    Answer: Lat4°N – 14°N, Lon.3°E – 15°E
  2. What are the boundaries (land wall) of Nigeria?
    Answer: Atlantic ocean (south), Cameroon (east), Benin republic (west), Chad (north east), Niger republic (north)
  3. Nigeria covers an area of ____________________
    Answer: 913,073 square kilometers
  4. The two large physical features that affected its history are  _________________ and _____________________
    Answer: Sahara desert (north), Atlantic ocean (south)
  5. Nigeria became a single entity in _____________________
    Answer: 1914
  6. The story of Nigeria was history of various tribes until_____________
    Answer: 1800.
  7. Ethnic groups that belong to the coastal regions?
    Answer: Awon, Urhobo, Ijaw, Itsekiri, Kalabari, Ogoni.
  8. ”””””””””””””””””””””” first belts
    Answer: Edo, Igbo, Yoruba.
  9. ””””””””””””””””””””” savanah regions
    Answer: Kano.
  10. Most communities color and developed as a result of _____________________
    Answer: Migration and conquest.
  11. Nigeria lies wholly within the ____________________
    Answer: Tropics.
  12. The two well marked seasons in Nigeria are?
    Answer: wet and dry seasons.
  13. Nigerian vegetation distribution is divided into  _________________ and simply reduced to __________________
    Answer: 5,2 (forest and savannah)
  14. The leaders of dynastic ancestors were mainly ___________________
    Answer: Princes
  15. Where do the hausa people originate from?
    Answer: Baghdad
  16. Yoruba land was founded from?
    Answer: Ile-Ife
  17. Who was the first king of Yoruba land?
    Answer: Oduduwa or Oodua
  18. Yoruba states are divided into __________________ and __________________
    Answer: Mega states, mini states and communities
  19. Yoruba practiced ________________ system of government
    Answer: Constitutional monarchy
  20. The seven principal chiefs are also known as_______________________
    Answer: Kingmakers
  21. The supreme being of Yoruba land is__________________
    Answer: Olodumare
  22. Who is Olodumare’s deputy?
    Answer: Orisa-nla or Obatala
  23. ________________ controls matter related to wisdom and knowledge?
    Answer: Orunmila or Ifa
  24. _________________ controls from war and chase?
    Answer: Ogun
  25. ________________ is the being of mischief?
    Answer: Esu
  26. ________________ is symbolized as stone?
    Answer: Esu
  27. Sanyu is the being of ______________ and _______________ and also _______________
    Answer: Thunder and lightening, fourth king Alafin
  28. Spoon shows _________________
    Answer: Wrath of God
  29. _______________ is the largest linguistic group in Africa?
    Answer: Hausas
  30. The hausas are found mostly in __________________
    Answer: Northern Nigeria and Cameroon
  31. _______________ was the first Hausa state?
    Answer: Duara
  32. Who is a notable scholar in the history of the Hausa state formation?
    Answer: Dr Henry Barth
  33. Spirit in Hausa is __________________
    Answer: Iskoki
  34. The belief of spirits in Hausa is called?
    Answer: Bori
  35. Hausa spirits live in a world called?
    Answer: Jangari
  36. Anyanwu means _________________
    Answer: Sun
  37. Agbala means __________________
    Answer: Fertility and all being that inhabits it
  38. Okikie means ________________
    Answer: Power
  39. The igbo practice what system of politics?
    Answer: Direct democracy
  40. Umunna means _______________
    Answer: Children of the same father
  41. The Nupe today lived around the towns _____________, ______________ and ________________
    Answer: Bida, Mokwa and Jebba
  42. The Nupe practiced what system of government?
    Answer: Centralized system
  43. Who is the cultural hero and mythical founder of the Nupe kingdom?
    Answer: Isoede and Edegi
  44. The Niger-Delta covers an area of __________________
    Answer: 2800050/ km / migration
  45. When did it become illegal to refer to anyone as a slave?
    Answer: 1910
  46. What were the major articles of trade in the pre-slave period of the efiks?
    Answer: Foodstuffs
  47. In Calabar, trade was in the hands of _______________
    Answer: Duke, Local potentates and private merchants
Feel free to share this post with others who will benefit from it using the buttons below!
Continue Reading
You may also like...
School News Info

SchoolNews.info Editorial Team has over 10 years of collective experience in school news, jobs, admissions, and scholarships. Since 2019, we've published relevant how-to guides in the career and education fields. Today, we stand as the largest free educational resource platform dedicated to bringing you the latest updates and quality educational tips.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Delsu Past Questions

To Top

YOU WANT LATEST UPDATES?

X
Share to...